DISCGOLFI BLOGI #2 | Caddy kui rolli olulisus

Discgolf caddy

Millist rolli täidab päriselt discgolfis “CADDY”?


SISSEJUHATUS

Head lugejad, discgolfi gurmaanid ja vägevad inimesed!
Discgolfi blogi eesmärk on avameelselt rääkida ja luua diskussioone erinevatel põnevatel teemadel, mis soodustavad Eesti discgolfi arengut ja loovad tervikuma ülevaate Eesti discgolfist.
Oluline on siin kohal öelda, et anname oma parima, et iga järgnev blogi saaks parem kui eelmine.
Teises blogis paneme fookuse Caddy´tamise olulisusele ning räägime, mida tuleks jälgida.
Discgolfi Blogis on oodata kõmu, välku, pauku, draamat, seega rihmad peale ja SÕIDAME!


CADDY / CADDIE

Palligolfist tulenev CADDY/CADDIE definitsioon on – Caddy on isik, kes kannab peamiselt mängija kotti, golfikeppe, annab mängijale nõu ja on moraalne tugiisik.


Caddy-ks olemine on oluliselt keerulisem protsess kui lihtsalt koti kandmine

Kristo Raik:
Caddy´tamine kõrgemal tasemel on tõepoolest keerulisem tegevus kui pelgalt koti kandmine ja põhjus on selles, et kõrgemal tasemel mängides tuleb arvestada mitmete teguritega, mis mõjutavad mängijate sooritusvõimet:

  • SünergiaCaddy´tamise juures äärmiselt oluline on mängija ja caddie vaheline sünergia. Sünergia antud kontekstis tähendab meeskonna teadlikku ühesuunalist -ja ühise eesmärgi suunal liikumist.
    Parema koostöö nimel on oluline suhelda ja rääkida, mis on võistlusringi eesmärk või võistluse eesmärk tervikuna, et siis ühtse tiimina eesmärgi nimel pingutada

    Discgolf Caddy
    Keiti Tätte – Kristin Tattar
  • Mängija moraalne toetus –  selleks, et mängijat võistlusolukorras ja pingelises keskkonnas toetada on oluline osata mängijat lugeda. Kes on discgolfi võistlustel osalenud teab, et erinevad situatsioonid rajal võivad mõjutada mängija edasist sooritusvõimet nagu näiteks: ebaõnnestunud visked, puuli/grupi nõrk sünergia, vigade call´mine (nt. jalaviga) jne.
    Kuidas abistada caddy-na mängijat, kes on sattunud “lumepalliefekti” – miski ei õnnestu ja soov võistelda on justkui kadunud ?
    Oskuslikul moel (pehmelt või siis konkreetselt) tuletada meelde, mis on võistlusringi või võistluse eesmärk.
    Võistlusspordis on oluline ka meelde tuletada, et alla andmine pole valik.
    Võimalusi ja valikuid mängijat toetada on must-miljon. Caddy´na tuleb olla julge, et oma seisukohti väljendada, mille eesmärk on tuua mängija tagasi oma keskmesse.
  • Kohalolu – Kolmas oluline teema caddy´tamise juures on kohalolu. Mängija jaoks on oluline, et caddy on võistluse eel ja võistluse ajal mängijaga samas flow-s. See tähendab seda, et kui mängija on fookuses ja ei pea oluliseks näiteks grupikaaslastega vestelda, siis caddy kohus on seda otsust austada ja käituda sarnaselt mängijaga (olla fookuses). Samuti caddy-na telefoni kasutamine ja muude kõrvaliste tegevustega tegelemine ei loo jätkusuutliku sidet caddy ja mängija vahel. Caddy kohus on jälgida mängu, mõelda kaasa ja olla kohal – keep it simple!

    Discgolf caddy
    Kristo Raik – Marie Sarik
  • Nõuandmine – Nõuandmise juures kehtib üks lihtne printsiip – kui mängija nõuandeid ei küsi, siis caddy nõuandeid ei jaga. Olles kuulnud erinevaid näited caddy ja mängija vahelistest sünergiatest, siis muidugi on ka selliseid kooslusi olemas, kus mängija küsib igal viskel oma caddy´lt nõu. Küll aga peaks igal mängijal olema oma isiklik arusaam riskidest, võimalustest ja oskustest, et luua parim võimalik tulemus. Teine tahk selle juures on  viske -või mõttevaliku kinnitamine caddy-ga, et saada lisakinnitust ja enesekindlust eelseisva soorituse eel. Viimane on väga hea praktika kui ka kommunikatsiooni arendamise meetod mängija ja caddy vahel.
  • Tagasisidestamine Caddy-na luba mängijal pärast pingelist võistlustringi maanduda (taastuda) ja ühel hetkel tagasisidestage võistlusring kui ka omavaheline koostöö – mida saab paremini teha ja mis toimis väga hästi

    Caddy´tamine on tulevik, sest heal tulemusel on suurem väärtus!

    Discgolf caddy


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga